Skip to main content
Trenutno

Pita Projekt: Where a small plastic toy sheep becomes an ally on the path of exploration.

By 16 septembra, 20243 oktobra, 2024No Comments

Foto: Pita Projekt

8. – 29. 10. 2024
Galerija P74

_____

Čeprav imajo različne oblike arhivov na razstavah sodobne umetnosti dolgo zgodovino, arhive same umetniške prakse največkrat srečamo na preglednih, retrospektivnih razstavah. Tam so običajno vključene skice, načrti, različne oblike zapiskov – vsebinski, zanimivi elementi, manj pa tehnični in celo birokratski, kot recimo neuspele prijave na razpise, fragmenti spletnih strani ipd. Aktualna razstava Pita Projekta se ukvarja s tem, kaj spekulativni arhiv umetniške prakse sploh lahko je in kako lahko tak arhiv oblikujemo ter ga kasneje razumemo. Specifično se osredotočata na arhiv njunih razstav, kjer se sprašujeta, do kakšne mere se izbrana dokumentacija sploh lahko približa tistemu, kar je bilo na razstavi ter poslednično tudi interpretacija oziroma sled vsebine, ki je bila znotraj izvedene razstave dejansko zamišljena.

Pita Projekt sta kot raziskovalno platformo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje leta 2019 zasnovali umetnici Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič. Od takrat jo razvijata dalje ter se v svojem delovanju poslužujeta različnih formatov (razstave, dogodki, predavanja, delavnice) in medijev, v prvi vrsti pa jima platforma služi kot polje, znotraj katerega razstavljata ter raziskujeta lastno umetniško prakso. V okviru te pogosto zasedata različne vloge znotraj umetnostnega sistema ter ga na ta način raziskujeta, nato pa gledalca soočata z manj vidnimi dinamikami, omejitvami ter pozicijami moči. Raznovrstnost njunih projektov v vseh ozirih otežuje jasno in enoznačno opisovanje, kategoriziranje in umeščanje dejavnosti in prakse Pita Projekta. Prav zato sta se v tokratnem projektu osredotočili na dokumentiranje in samoarhiviranje procesa njunega dela – tako odvodov, ki nastanejo ob raziskavi in umetniškem ustvarjanju, kot tudi ostalih, manj umetniških vidikov dela.

Kot format za predstavitev spekulativnega arhiva njune prakse sta izbrali video, ki pa ima večplastno pripoved. Na videu spremljamo umetnici, ki sta se posneli medtem ko pripravljata jabolčno pito. Posnetek sledi zgledom različnih kulinaričnih avdiovizualnih učnih pripomočkov (video tutorials), kjer so uporabnikom podana jasna navodila ter nazorno prikazan postopek priprave. V to navidezno jasnost, ki o njuni praksi ne pove veliko, razen pite občasno postrežeta na njunih dogodkih ter gre za apeliranje na ime projekta, pa avtorici z različnimi posegi (besedilo, glas, video v videu) postopoma vnašata izbrane elemente njunega »arhiva«. Razdrobljeni, nepopolni izseki dajejo le vtis, slutnjo dokumentacije njunih preteklih razstav in projektov, s tem ko se vse bolj gostijo pa kažejo na nezmožnost sistematičnega  dokumentiranja in arhiviranja tega, kar znotraj same platforme in prakse počneta ter hkrati neulovljivost bistva, ideje prvotne izvedbe. Človeški um kot arhiv je izrazito subjektiven.

Pod pojmom arhiva si največkrat predstavljamo fizični material, kar spekulativni arhiv v formatu videa obrne na glavo, prav tako pa kot sodobne variante »arhiviranja« na spletnih straneh ter profilih družabnih omrežij. Pogosto pozabljamo tudi na politično dimenzijo arhiva, saj so dokumenti izbrani, klasificirani in nato uporabljeni, kjer je moč selekcije v rokah tistega, ki izbira. V tem primeru sta to umetnici, ki nekatere od uporabljenih dejstev, materialov namenoma malenkost preobrneta, s čemer gledalca postavljata pred dilemo, kaj znotraj njunega arhiva lahko razumemo kot resnično? Koncept, ki sledi video tutorialom, pa jima pušča odprto možnost nadaljevanja, dopolnitev arhiva z epizodo dve, saj vsak arhiv določata tudi njegova nedokončanost in nepopolnost.

Nina Skumavc

_____

Pita Projekt (2019) tvorita vizualni umetnici Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič. Platforma je namenjena razstavljanju in raziskovanju lastne prakse preko katere prevzemata in raziskujeta različne vloge znotraj umetnostnega sistema. Zanimajo ju podporni mehanizmi, strukture in sistemi, ki so potrebni za izvedbo razstave. Projekt je bil predstavljen na različnih razstavah v Sloveniji, med drugim v umetnostni galeriji Maribor, Carinarnici v Novi Gorici, Galeriji Alkatraz, Galeriji P74 in galeriji DobraVaga v Ljubljani ter v Galeriji Simulaker v Novem mestu in Galeriji Kiparskega oddelka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Projekt je bil leta 2024 predstavljen v reviji ETC. Magazine št.3 / Razprodaja ter v okviru revije razstavljen v UGM Maribor in MIDAS Ljubljana. V študijskem letu 2019-2020 sta umetnici zanj prejeli nagrado Akademije za likovno umetnost in za oblikovanje. Leta 2023 je bil projekt nominiran za nagrado skupine OHO. Od leta 2020 je možno arhiv projekta spremljati tudi na spletni strani pita-project.com in na Instagramu profilu @pita_project_250.